Afbeelding

Inzameling Sam’s kledingactie groot succes

Verslaglegging

Afgelopen zaterdag was het weer zover. Voor de Clemenskerk werden bruikbare kleding en schoenen ingezameld voor Sam’s kledingactie.

Verslag: Teuntje Schulp
Fotocollage: Petra van Laarhoven

Leo Beckers en Ans de Rooij stonden samen voor de kerk om de zakken in ontvangst te nemen. Het was een af en aan lopen van mensen die hun spullen kwamen brengen. Vaak maakten zij ook even een praatje zodat het ook een gezellig sociaal gebeuren was. ‘Ja, die zolder moest toch een keer opgeruimd worden en als je zo lang iets niet meer gedragen hebt, komt het er ook niet meer van. Blij dat ik het hier kan brengen want het is nog wel goed.’ 

Kinderkleding
Even later komt er een auto aangereden met heel veel kinderkleding. ‘Alle kinderen zijn hier uitgegroeid.’ Er zaten heel veel schoentjes bij en wat heeft Sam die graag. Kinderschoentjes zijn duur en ze zijn er zo uitgegroeid. Dan komt er nog iemand met een klein zakje kleding. ‘Nooit gedragen. Een miskoop. Het hangt al zo lang in de kast en nu moet het maar weg.’ En zo gaan al die kleren en schoenen weg, sommige met een verhaal. 

Maar waar komen ze terecht?
Waarom juist naar Sam? Sam heeft een ANBI-status en dient duidelijk een goed doel. Daarom zet de diaconie zich ook in voor deze actie. De kleding gaat naar sorteerbedrijven. Wat goed is, wordt verkocht, veelal buiten de EU. Hierdoor zijn mensen met weinig geld toch in staat nog goede kleding en schoenen te kopen. Kleding en schoenen met kleine mankementen worden hersteld en dat genereert weer werkgelegenheid. De winst die Sam maakt gaat naar noodhulpprojecten zoals Cordaid. Onbruikbare kleding gaat naar de recycling. Er worden poetsdoeken van gemaakt, bekleding voor autostoelen, enz. Er wordt niets weggegooid, zoals dat zo vaak gebeurt. Kleding wordt te vaak ergens in een woestijn gedumpt. Bij Sam is dat niet het geval en dat is ook nog eens winst voor het milieu. 

Tweeduizend kilo
Tot sluitingstijd bleef het druk, er werd veel gebracht, zo’n tweeduizend kilo. Helaas had de vrachtauto die de zakken zou komen ophalen tegenslag, waardoor het later werd. Tegen half vijf kwam hij pas aangereden. Leo Beckers begon samen met de chauffeur met het inladen. Als geroepen kwamen er vormelingen uit de pastorie en die boden hun hulp aan. Die kinderen wisten van aanpakken en ze hadden nog plezier ook want ze mochten even in die grote vrachtauto komen. 

In korte tijd was de klus geklaard en kon de vrachtauto met de zakken wegrijden: kleding, op weg naar een andere bestemming, een andere toekomst, een ander verhaal.