Stevo Akkerman.
Stevo Akkerman.

Wat is dan goed?

zondag 21 april 2024 10:00

Het antwoord op de vraag wat dan goed is en wanneer je goed doet, is niet eenvoudig. Wat niet goed is, dat weten we wel. We staan al snel klaar met ons oordeel.

Neem nu als voorbeeld de discussie over het AZC in ons dorp. Jijzelf kunt denken dat je goed bezig bent door ruimte te bieden aan vluchtelingen die hulp nodig hebben. Maar een ander denkt daar -op basis van eveneens goede argumenten- misschien heel anders over. 

Niet meer vanzelfsprekend
Vroeger was je lid van een kerk, die de richting van je moreel kompas bepaalde. Of je liet je leiden door standpunten van politieke partijen of de overheid. Maar in deze tijd is dat niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Waarop baseren wij nu dan eigenlijk onze meningen over wat goed is? 

‘Wat is dan goed?’
Nu is er een boek met de titel ‘Wat is dan goed?’ Hierin gaat de schrijver, Stevo Akkerman, op zoek naar het antwoord. Dat doet hij door filosofen, theologen, psychologen en schrijvers te interviewen. Ik kan u verklappen dat hij het antwoord niet heeft gevonden. Er is namelijk geen definitie van wat goed is. Juist daarom is het zo van belang om in gesprek te blijven. 

Lezing
Op 21 april bij een ‘Zondagmorgen Anders’ zal Stevo Akkerman een lezing houden over ‘Wat is dan goed?’, losjes gebaseerd op de actualiteit en waarbij hij achterliggende dilemma’s op persoonlijk, religieus en maatschappelijke vlak meeneemt. Natuurlijk is er ook gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. Stevo Akkerman is journalist, schrijver en columnist bij dagblad Trouw. Hij won diverse prijzen voor zijn werk en is een ervaren spreker. 

‘Zondagmorgen Anders’ wordt gehouden in de protestantse kerk De Regenboog om 10.00 uur. Geen reguliere kerkdienst, maar eens iets heel anders. Van harte uitgenodigd dus iedereen, jong, oud, kerkelijk of niet kerkelijk.