Spontaan buitenoptreden Akkers Zangers voor de deur, bewoners achter glas

Donderdagavond besloot het kabinet dat alle verpleeghuizen in Nederland voor bezoekers op slot gingen. Een dramatisch besluit, met grote gevolgen voor bewoners en hun naasten thuis. Zorgcentrum de Akkers had die maatregel al met ingang van maandag ingevoerd, met het oog op de kwetsbare toestand van vele van de 70 bewoners. In den lande ontstonden mooie steuninitiatieven. In Nuenen werd dat een muzikaal optreden, pal voor de ingang van de Akkers.
                  
23-03-2020, 21:36
Verslag en foto's: Frans Lammerts Er was weinig ruchtbaarheid aan gegeven: vrijdag om 10.30 uur zou Django Wagner optreden, buiten vóór de Akkers. Maar omdat bij nader inzien toch gevreesd werd voor teveel toeloop, traden in plaats van Django, twee andere zangers op. 'Ter gezelligheid in bizarre tijden', zoals ze werden aangekondigd. Club Goud Het initiatief voor dit 'contactloze optreden' kwam van de landelijke Club Goud: een Nijmeegse organisatie die ouderen een beetje wil opvrolijken die door genoemde coronamaatregel in een sociaal isolement zijn komen te verkeren. En zo traden de twee zangers om de beurt op met evergreens en levensliederen: Hans van der Zande (met gitaar; aandoenlijk) en Nuenenaar Bart de Rooij (met geluidsband; geroutineerd, krachtig en welluidend). Publiek achter glas Hun doelgroep, bewoners van de Akkers, kon het vanachter het dubbelglas van deuren en ramen aanschouwen en hopelijk ook horen. Het buitenpubliek bestond voornamelijk uit een leger van fotografen en verslaggevers, blij dat er eindelijk weer eens iets uit het Nuenense te berichten viel; gaandeweg aangevuld met dorpelingen die op het geluidsvolume afkwamen. Annemiek Olthuis, coördinator vrijwilligerswerk, die bemiddeld had voor het optreden, had het maar druk met iedereen te vermanen, toch vooral minstens 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. Dat bleek toch nog erg wennen. Toch een polonaise Aan de oproep van Bart de Rooij, halverwege zijn bijdrage, tot een polonaise, werd op het eind enig gehoor gegeven: een paar personeelsleden trotseerden de gure wind, kwamen naar buiten en maakten een rondedansje binnen de omheining van het zorgcentrum. De bewoners achter de vensters konden eigenlijk alleen maar zwaaien, maar beleefden zo te zien wel plezier aan het gebeuren. En nadat in de persoon van verzorgster Alexandra ál het personeel van de Akkers door Hans van der Zande muzikaal in het zonnetje was gezet, was het voor de twee zangers na een half uur alweer 'inpakken en wegwezen'. Dóór, naar Dommelhoef.

Foto: 1: Zangers Hans van der Zande (li.) en Bart de Rooij. Foto 2. ...vanachter glas... Foto 3. Toch nog een polonaise. Foto 4. Alexandra wordt toegezongen. Foto 5: Hoe symbolisch, ontroerend en schrijnend: letterlijk vanachter een stenen barricade probeert Joke Hazenberg met zwaaien contact te krijgen met haar 79-jarige dementerende echtgenoot, die ze sinds zondag niet meer mag bezoeken en ook telefonisch niet meer kan bereiken, omdat hij dat niet meer begrijpt.

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


Dit jaar geen Neuzelmarkt

Er is dit jaar geen Neuzelmarkt op het terrein van scouting Rudyard Kipling. Het is voor ons onvoorstelbaar dat we zo'n prachtig evenement dit jaar niet kunnen houden. Natuurlijk heeft dit ook enorme financiële gevolgen. Een groot deel van de inkomsten van de scouting is afkomstig van de Neuzelmarkt.

Nieuws vanuit Cultuur Overdag

Première van Cultuur Avonduur uitgesteld De start van Cultuur Avonduur wordt avontuurlijker dan verwacht. Maar: eens een mooie film, altijd een mooie film. Zodra de omstandigheden het toelaten, wordt een nieuwe datum gepland voor de premièrefilm ‘A Star Is Born’.

Tijdelijk geen wandelmogelijkheden bij WSV Nuenen

U bent van ons gewend dat wij elke maand de nieuwe startplaats van de wandelingen publiceren. Door de bij u inmiddels bekende redenen, zijn groepswandelingen momenteel niet mogelijk. Wij hebben daarom besloten tot nader order alle wandelingen niet door te laten gaan.

Geen Gerwense wielerronde

De Grote Ronde van Gerwen gaat dit jaar niet door. Wielerliefhebbers kunnen de datum voor de 54e editie van dit wielerevenement al noteren: maandag 5 april, tweede paasdag 2021.

Kerkdiensten in Akkers te volgen via LON

Zoals bekend, kunnen in verband met de coronacrisis ook in Nuenen voorlopig geen kerkdiensten meer bijgewoond worden. Op verzoek van parochie Heilig Kruis gaat de LON voortaan wel rechtstreekse uitzendingen verzorgen van besloten kerkdiensten die in de kapel van de Akkers voor de broeders gehouden worden.

Bestuurslid Lucia Geus overleden

Zondag 15 maart jl. is ons bestuurslid Lucia Geus overleden. Lucia maakte sinds de zomer van 2016 deel uit van het bestuur van de Stichting Leergeld Nuenen.