‘Wist je dat?’ VVN Nuenen informeert: Opwettenseweg

De gemeenteraad wil op de Opwettenseweg autoverkeer naar Eindhoven combineren met fietsverkeer. Hoe moet dan de weg worden ingericht? In Nederland hebben we voor een weg maar drie mogelijkheden: het is een stroomweg, een gebiedsontsluitingsweg of een erftoegangsweg. Elk van deze wegen is herkenbaar aan de manier waarop hij is aangelegd.
                  
04-02-2020, 11:48
Een stroomweg is bijvoorbeeld de Helmondweg, een snelle verbinding over langere afstand. De verbinding van een stroomweg met een woon-werkgebied loopt altijd via een gebiedsontsluitingsweg. Zo’n gebiedsontsluitingsweg heeft alleen aansluitingen met kruispunten, er zijn dus geen erven op aangesloten. Daarvoor zijn de erftoegangswegen bedoeld. Deze worden dus nooit direct op een stroomweg aangesloten, dat gebeurt altijd via de gebiedsontsluitingsweg. Het streven achter deze rond het jaar 2000 vastgelegde indeling, is dat op den duur alle wegen gemakkelijk herkend gaan worden naar hun doel. Bestaande wegen voldoen hier natuurlijk lang niet allemaal aan. Wel moeten nieuwe of vernieuwde wegen bij deze indeling aansluiten, zodat na verloop van jaren de meeste wegen herkenbaar zullen zijn. Gebiedsontsluitingsweg? De Europalaan, de Geldropsedijk en de Smits van Oyenlaan zijn herkenbare gebiedsontsluitingswegen: twee gescheiden rijstroken met vrijliggende fietspaden. Als er erven zijn van bedrijven of particuliere woningen, zijn ze via parallelwegen aangesloten, nergens rechtstreeks. Wil je van de Opwettenseweg een gebiedsontsluitingsweg maken, dan moeten er vrijliggende fietspaden komen en mogen er eigenlijk geen erven op uitkomen. Daar is geen ruimte voor. Keuze maken Er moet dus een keuze worden gemaakt: blijft de Opwettenseweg een erftoegangsweg of maak je er een gebiedsontsluitingsweg van? Deze keuze is onderdeel van besluiten over de bereikbaarheid van heel Nuenen die nog in de raad moeten komen. Sluit je Nuenen aan op de Helmondweg via de Smits van Oyenlaan en de Geldropsedijk, die beide al zijn uitgevoerd als gebiedsontsluitingsweg, of wil je in plaats van de Geldropsedijk de Opwettenseweg ombouwen tegen torenhoge kosten en tijdsvertraging? Meer informatie over Duurzaam Veilig vind je op wegenwiki.nl. Vragen of opmerkingen? Mail dan naar vvn.nuenen@onsnet.nu of kijk op de website https://vvn.nl/in-je-buurt/noord-brabant/nuenen.

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


Ouders steunen protest leerkrachten

Op en rond de kiosk in het park verzamelden zich vanochtend, donderdag 30 januari, rond 10 uur een kleine honderd Nuenense ouders, kinderen en leerkrachten om de landelijke tweedaagse staking van PO-leraren kracht bij te zetten.

De nieuwste editie van De Nuenense Krant online

Passion Nuenen 2020: wie worden de solisten?

Nog negen weken en dan start de tweede editie van Passion Nuenen 2020 in Sporthal De Hongerman. Achter de schermen wordt er hard gewerkt om er weer een spraakmakend evenement van te maken. Dat het in ieder geval bijzonder wordt, daar zijn we zeker van.

Jan Raaijmakers, een aanwinst voor de LON

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, is een bekend gezegde. Bij de Lokale Omroep Nuenen (LON) sprongen ze daar graag op in toen Carla Otten, een van de medewerkers bij de LON, voorstelde om Jan Raaijmakers toe te voegen aan hun team.

-GEMEENTENIEUWS- Voortgang werkzaamheden reconstructie Broekdijk

Na het kerstreces zijn de werkzaamheden reconstructie Broekdijk weer gestart. De verharding van het deel Hoestraat tot en met de kruising Nieuwedijk is opengebroken. Met de bewoners/ondernemers zijn afspraken gemaakt voor de bereikbaarheid van hun perceel. De fietsers blijven gebruik maken van het bestaande fietspad. Het autoverkeer van en naar Nederwetten wordt omgeleid vanaf Nuenen via Boord en Soeterbeekseweg en omgekeerd.

Eerste Dwèrse Babes bingo avond

Dinsdagavond 18 februari (de week voor carnaval) gaan de ballen rollen in de ResiTENTie op het Van Goghplein. Dan vindt de eerste ladies bingo avond van de Dwèrsklippels plaats. Daar willen jullie bij zijn dames.