‘Wist je dat?’ VVN Nuenen informeert: Zeven kilometer te hard

Bijna ieder van ons wordt wel eens geflitst. En nogal vaak met maar een kleine overschrijding van de maximumsnelheid. In 2018 kregen 650.000 mensen in Nederland een boete voor 4 kilometer per uur te hard rijden, binnen de bebouwde kom.
                  
19-11-2019, 12:11
Nu zegt u: ik reed maar 4 kilometer te hard. Toch maakt die zeven kilometer uit, ja, zeven want als er 54 wordt gerekend was er 57 gemeten. Het risico op letsel aan een voetganger of fietser groeit veel sneller dan de snelheid. Of je iemand met 30 of 37 aanrijdt, dat is pakweg het verschil tussen naar de huisarts en naar het ziekenhuis. En hoeveel scheelt dat per tien kilometer? Bij 30 kilometer: 4 van de 100 aangereden personen sterft Bij 40 kilometer: 5 tot 8 van de 100 Bij 50 kilometer: 10 tot 15 van de 100 Bij 60 kilometer: 25 van de 100 Bij 70 kilometer: 35 van de 100 Bij 80 kilometer: 60 van de 100 Elke tien kilometer erbij verdubbelt bijna de kans dat iemand doodgaat na de aanrijding. De grafiek uit de NRC van deze week geeft aan dat ouderen daarbij kwetsbaarder zijn dan jongeren. En daarbij komen er elk jaar ruim dertig keer zoveel mensen gewond in een ziekenhuis terecht dan dat er doodgaan. Die snelheidsboetes zijn dus nodig. Vragen of opmerkingen? Mail dan naar vvn.nuenen@onsnet.nu of kijk op de website uenen-ca-vvn.veiligverkeernuenen.nl.

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


Eerste exemplaar Vincentre Special feestelijk gepresenteerd

In aanwezigheid van een 80-tal genodigden werd afgelopen maandag in het Vincentre het eerste exemplaar van de Vincentre Special overhandigd aan wethouder Ralf Stultiëns. Deze prachtig uitgevoerde, 56 pagina's tellende glossy, is het product van een vruchtbare samenwerking tussen De Nuenense Krant-uitgever Van der Heijden en het Vincentre. U krijgt hem deze week met De Nuenense Krant bezorgd.

Pieter Fitters Jaarconcert van het Nuenens Mannenkoor

Zaterdag 16 november jl. vond in de theaterzaal in Het Klooster het inmiddels traditionele Jaarconcert van het Nuenens Mannenkoor plaats, genoemd naar een van de oprichters en eerste voorzitter van het koor. Inmiddels ook traditioneel is, dat het Nuenens Mannenkoor zich tijdens dat jaar laat bijstaan door een ander koor of een andere band.

En het is… PRINSES FEMME!

Traditiegetrouw op de eerste vrijdag na de elfde van d’n elfde, vond 15 november jl. in Het Klooster het Dwèrsdebuut van de Dwèrsklippels plaats. Voor de tweede keer in het bestaan van de vereniging zal een dame de carnavalskar trekken: Femke Arts. Daarbij ondersteund door ‘haar drie mannen’ Harry Smulders, manlief Jan Arts en Remco van den Bogaard. Hun motto: Let’s pronk!

Welkom in Nuenen Sinterklaas! (2)

Welkom in Nuenen Sinterklaas!

The Marbletones

Zondagmiddag 17 november staan vanaf 15.30 uur The Marbletones op het podium in café Schafrath. Ze spelen authentieke jaren ‘50 - ‘60 Rhythm & Blues, Rock & Roll en stevige Funky grooves.