40-jarig bestaan Wereldwinkel Nuenen

Afgelopen jaar was er feest bij Wereldwinkel Nuenen, met iedere maand een actie in het kader van het 40-jarig bestaan. ‘Reden voor feest was er ook, omdat het zo goed gaat hier in Nuenen, terwijl veel winkels om ons heen moeten sluiten’, zegt Hennie Leijsten, voorzitter van Wereldwinkel Nuenen. ‘Vanuit de landelijke vereniging van wereldwinkels is men dan ook druk bezig nieuwe formules te creëren om het bestaan van de wereldwinkel te continueren.’
                  
07-10-2019, 22:23
Wereldwinkel Nuenen is begonnen in de huiskamer van een medewerker en had de naam: ‘Wereldgroep’. Daarna zijn ze ergens in een hoekje van het Klooster verder gegaan. Er kwamen steeds meer hebbedingetjes of cadeautjes om te verkopen. Producenten centraal ‘Het assortiment is door de jaren heen veranderd en meer aangepast aan de westerse maatschappij’, zegt Hennie. ‘Voorheen waren het veel traditionele artikelen die we verkochten. Nu is het een mix van artikelen met een traditionele inslag en van dingen waar meer vraag naar is in onze samenleving. De producenten staan hierin centraal. Zij verdienen een goed loon, er is geen sprake van kinderarbeid en er wordt gelet op mens en milieu (Fairtrade). De ervaring leert dat als in een dorp één producent van de handel met de wereldwinkel profiteert, het hele dorp meeprofiteert. Het breidt zich uit.’ Al voor er verkocht wordt in de wereldwinkel, krijgen de producenten in deze kansarme landen loon en ondersteuning. Hoe meer de wereldwinkel verkoopt, des te meer zij ervan profiteren. Lees deze week het interview door onze correspondent Telle van Beek, met foto's door onze fotograaf Petra van Laarhoven in De Nuenense Krant.

Foto: 1: Thécla Swinkels (li.) en Hennie Leijsten.

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


Nieuwe mogelijkheden voor jeugd bij basketbalvereniging Achilles’71

Afgelopen zomer is de Nuenense basketbalvereniging Achilles’71 gestart met een jaarlijks clinic initiatief op basisscholen, om de jeugd enthousiast te maken voor basketbal. Als gevolg van dit initiatief en de inzet van vele vrijwilligers, heeft Achilles’71, sinds lange tijd, dit seizoen kunnen starten met een jeugdlijn, in de vorm van een nieuw team van jongens en meisjes onder de 12 jaar oud.

Reis mee!

Wat een vreemde ochtend. Op kindcentrum de Nieuwe Linde waren afgelopen woensdag geen leerkrachten te bekennen. Alleen de directrice was op school.

Straatnamen

De nieuwste editie van De Nuenense Krant online

Luchtkwaliteit? Ach kom!

Het klimaat verandert. Maar komt dat door menselijk handelen of niet? Feit is dat alle onderzoeken naar klimaatveranderingen leiden tot regelgeving, zoals voor de agrarische sector, het verkeer en de bouw, en tot polarisatie in de samenleving.