Een aangrijpend verhaal met muzikale omlijsting door Brass Band Nuenen

Op zaterdag 31 augustus leidde het draaiboek van Hans Vervuurt hemzelf en Brass Band Nuenen voor het eerst door de uitvoering van ‘… aber ich kann nicht anders’. Een eerste samenspel om de gebeurtenissen rond Cees van Rijckevorsel, burgemeester van Nuenen in de oorlogsjaren, tot leven te wekken.
                  
02-09-2019, 09:30
Wellicht hebben mensen in Zuidoost Brabant hun leven te danken aan het burgemeestersverzet in 1944. Maar of en hoevelen een dreigende deportatie naar Duitsland, om daar onder bedenkelijke omstandigheden voor de bezetter te werken is bespaard, is niet bekend. Maar onder leiding van burgemeester Harry van der Putt uit Geldrop weigerden een aantal burgemeesters uit de regio om mannen uit hun dorp aan te wijzen voor de arbeitseinsatz. Ereburgerschap In de muzikale vertelling stelt Hans Vervuurt op enig moment de vraag: ‘wat zou jij doen? Vluchten of de bevelen volgen?’ Het antwoord daarop is persoonlijk, maar pas mogelijk als je het hele verhaal kent, de dilemma’s ervaart, emoties voelt en de omstandigheden kent waaronder de burgemeesters moesten beslissen. De vertolking door Brass Band Nuenen en verteller geeft daar een goed beeld van inclusief de bijbehorende emotie. Dat die gebeurtenissen zich niet in een paar zinnen laten samenvatten is duidelijk. Lang bleef het in Nuenen vaag of hij moest worden geëerd als oorlogsheld of juist niet. De Nuenense schrijver Louis Bressers deed onderzoek naar de gebeurtenissen rond het burgemeestersverzet en maakte zich sterk voor een postuum eerbetoon aan deze burgemeester, mede waardoor men hem in 2017 het ereburgerschap van Nuenen verleende. Lees deze week het volledig verslag van onze verslaggever Ruud Macco, met foto's van onze fotograaf Theo van Vijfeijken in De Nuenense Krant.

Foto: 2: Verteller Hans Vervuurt Foto 3: Dirigent Jan Koolen

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


EMK - Nederwetten: 11 - 1

EMK begon afgelopen zondag sterk aan de lokale derby en kwam al in de tweede minuut op voorsprong met een strak schot door Christian Messerschmidt.

Hooidonk verbindt

Afgelopen zondag was er onder een bewolkte hemel een speciale viering in het Heilig Kruispark, achter de eeuwenoude watermolen van Hooidonk. Op de eerste zondag van september vieren we hier de herinnering aan het wonder van Hooidonk, dat hier op 4 september 1244, nu 775 jaar geleden, plaatsvond met een stukje van het Heilig Kruis.

Zomerfestival

Verschillende Nuenense en Gerwense muziekverenigingen (Gerwens Muziekkorps, Brassband Nuenen, Blaaskapel de Gerwense Dorpsmuzikanten, Showkorps O&V Nuenen en Drumfanfare Jong Leven) hebben dit jaar onze handen ineen geslagen om met zijn alle een muzikale zondag te organiseren onder de naam ‘Zomerfestival’.

'Bellen met d'n Burger'

In de rubriek 'Bellen met d'n Burger' laten beurtelings onze politiek verslaggevers Gemma Eerdmans en Frans Lammerts burgemeester Maarten Houben aan het woord over zaken binnen zijn taakgebied die op dat moment actueel zijn. Dit om een genuanceerd beeld te schetsen van waar een burgemeester zoal mee bezig is en voor welke afwegingen hij zich gesteld ziet.

Senergiek geeft tips aan Nuenense ouderen

Als je weinig inkomsten hebt, moet je zorgen dat je optimaal gebruik maakt van alle ondersteunende mogelijkheden die worden aangeboden door de overheid, de Gemeente en de belastingdienst. Doet u dat?

De nieuwste editie van De Nuenense Krant online