Nederlands leren via vrijwilligerswerk

Maria Behgoui komt uit Perzië en is 24 jaar geleden naar Nederland gekomen. Ze woont vanaf 2006 in Brabant. De cultuur van Brabant staat dicht bij haar eigen cultuur.
                  
23-05-2019, 08:49
Interview door onze correspondent Telle van Beek Foto door onze fotograaf Ming Jiang Perzië (hiermee bedoelt ze Iran) is gastvrij en in het land gaat men met respect met elkaar om. Het zijn vrolijke mensen. Dit vindt ze terug in Brabant; het samen de verjaardag vieren met de familie, de gezelligheid. ‘En Nuenen is het mooiste dorp van Nederland’, zegt ze. Buddyhulp Al twintig jaar is ze actief in het vrijwilligerswerk, waarvan tien jaar als vrijwilliger in Nuenen. Ze is hier vooral als buddyhulp werkzaam geweest voor mensen van 80+, om de eenzaamheid te bestrijden. Zo ging ze met de mensen naar een museum, het theater of gewoon wandelen en boodschappen doen. Ook bracht ze ouderen wel eens naar hun kinderen of kleinkinderen. Maria is met het vrijwilligerswerk begonnen, omdat ze haar land en haar familie in het begin zo miste. Ze voelde zich erg eenzaam. Zo had ze tenminste wat te doen. Gelukkig gaat het nu beter met haar. Kinderboeken lezen Via de bibliotheek heeft ze door kinderboeken te lezen zichzelf de Nederlandse taal eigen gemaakt. Later is ze op les gegaan bij Taalkabaal en ook komt ze nog regelmatig naar het Taalcafé. Ze vindt de lessen top. Vooral de krant lezen vindt ze leuk. ‘De beste therapie voor een mens’, zegt ze. ‘Je kunt zelf je eigen artikel uitzoeken om te lezen. Op het journaal kan dat niet. Het is allemaal ellende. Dan voel ik pijn en verdriet. In De Nuenense Krant staan ook leuke artikelen. Nuenen en omgeving zijn belangrijk voor mij. Als ik kan, wil ik iets voor iemand betekenen. Iets doen voor iemand.’ Zo helpt ze in Son en Breugel met koken voor demente ouderen en senioren. De eerste Nederlandse woorden heeft ze ook via demente ouderen geleerd. ‘Omdat ze veel vergaten, herhaalden ze de zinnen vaak’, zegt Maria. ‘Zo kon ik goed mijn Nederlands oefenen. De afstand tot elkaar werd zo kleiner, doordat ik de taal leerde. Ik kreeg een ‘thuisgevoel'.’ Schilderen Op het moment werkt ze in haar schoonheidssalon aan huis en volgende maand gaat ze in een nieuw beautysalon in Nuenen beginnen als schoonheidsspecialiste. Ook heeft ze binnenkort vrijwilligerswerk in een hospice in Nuenen. En als ze nog even tijd over heeft, wil ze verder gaan met schilderen. Ze heeft een zwaar ongeluk gehad en is, omdat ze veel thuis moest zijn, begonnen met schilderen. Het nietsdoen ligt haar niet. Altijd is ze wel ergens mee bezig. Nieuwjaar De mooiste herinneringen van vroeger aan Perzië zijn haar bezoekjes daar aan ouderen. Ze deed het bijna iedere week. En ook denkt ze nog vaak aan het begin van de lente: 21 maart. Dan vieren ze in Iran het nieuwjaar. Het nieuwe jaar vieren hoort bij de cultuur. Het geloof in de aarde, het water, zuurstof en vuur. Het begin van de lente symboliseert het nieuwe leven. ‘Je kunt altijd opnieuw beginnen’, zegt ze. Maria organiseert een lezing op 2 juni in Het Klooster over geloof, cultuur, politiek en liefde in Perzië.

Foto: Maria bij een van haar schilderijen.

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


Dependance bibliotheek Jo van Dijkhof

Er zijn verschillende uitleenpunten in de gemeentes van Bibliotheek Dommeldal (de bibliotheek van Geldrop/Mierlo, Son & Breugel en Nuenen). In de Jo van Dijkhof is ook een dependance. Hij bestaat nu al vier en een half jaar.

PRIJSVRAAG BillyBird Park Hemelrijk

Hemelrijk opent de Oervallei BillyBird Park Hemelrijk in Volkel heeft een compleet nieuw speelgebied geopend. In de Oervallei kun je op zoek naar goudstukken, graaf je fossielen op, swing je op schommels van wel tien meter hoog en kunnen kinderen nog veel meer avonturen beleven.

De nieuwste editie van De Nuenense Krant online

Mode Event Nuenen trekt tientallen kijkers

Afgelopen zondag waren met name Parkstraat en Van Goghstraat het toneel van het Mode Event. De winkels die op enigerlei wijze met mode te maken hadden, van kleding en schoeisel tot brillen en cosmetica, waren die middag geopend. Genoemde straten vormden met geel afgebiesde lopers de catwalks, waarop met name kleding geshowd kon worden. Het weer liet het toe dat dat ook voor badmode kon gelden.

HET GELD LIGT OP STRAAT!

We zijn op zoek naar een vervangende bezorger voor onder andere in de straten Frieda van Genniplaan, Beth van Rijtlaan, van Lieshoutgaarde, van Duynhovenlaan, Seitzenhof en omliggende straten.

..advertorial.. Bijzonder afscheid regelen?

Het voorbereiden van een uitvaart is een emotioneel traject. In een relatief korte tijd moet er veel geregeld worden. Een periode waarin eigenlijk tijd en aandacht voor het verlies centraal moet staan. Bij Monuta proberen we het traject zo prettig en waardig mogelijk te laten verlopen. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u graag in deze moeilijke periode. We nemen u de zorg uit handen, zodat u rustig afscheid kunt nemen.