Bijna 100-jarige oud-Nuenense overleden

Dit jaar zou ze 100 worden: Dora (Dorothea) van Neerven - de Rooij. Ze overleed op 6 april en werd op woensdag 10 april gecremeerd, in het bijzijn van haar tien kinderen en een grote familie- en vriendenschaar.
                  
14-04-2019, 18:48
Door: Peter van Overbruggen Dorothea Leonarda Catharina de Rooij, een bekende familienaam in Nuenen, werd op 6 augustus 1910 naar eigen zeggen ‘als nakomertje’ geboren aan het huidige Park. Haar vader, de smid Jan Francis de Rooij, kwam zelf uit een groot Nuenens gezin van 10 kinderen en trouwde met Henrica Maasakkers. Twee van Dora’s tantes huwden een man uit bekende Nuenense families: Raessens en Van Overbruggen. Haar oudste zus Anna kwam na haar huwelijk met Johan van Maasakkers sr. in huize café Apollo aan het Park te wonen. Na haar huwelijk met Cor van Neerven vestigde Dora zich in 1941 eerst in Stevensbeek en later in Boxmeer, waar zij ook overleed. Museumbezoek in Nuenen Dat zij haar geboortedorp nog niet vergeten was bleek vorig jaar, toen ze het Vincentre bezocht. Een van haar talrijke interesses betrof namelijk Vincent van Gogh. Met deze schilder deelde ze de liefde voor Nuenen, kleuren en de natuur. Bij haar bezoek aan het Vincentre herkende ze in een van de geëxposeerde foto’s haar zus en zichzelf in een kinderwagen. De foto was rond 1920 gemaakt in het Park vóór de muziekkiosk, die niet ver van haar ouderlijk huis stond. Ze vertelde honderduit, onder andere over haar tante Dina van Overbruggen - de Rooij, die tegenover het Vincentre samen met haar man Piet een slagerij dreef. En over haar tante Anna Raessens - de Rooij, die verderop aan de Berg woonde met haar echtgenoot Bertus Raessens, mede-eigenaar van de gelijknamige houtfabriek. Deze Anna verzuchtte bij het overlijden van haar zus Dina in 1959: ‘Ach, nou ben ik de leste!’ Verhalen van toen Toen we haar niet lang daarna thuis in Boxmeer bezochten, bleken er nog veel meer verhalen over haar Nuenense jeugd los te komen. Aan de hand van goed gedocumenteerde fotoboeken en stambomen kwam het Nuenen van de eerste helft van de vorige eeuw levendig in beeld. Welbespraakt en begeesterd vertelde ze over de rivaliteit tussen de diverse families. We luisterden eindeloos naar de smakelijke anekdotes over Nuenenaren van weleer. Ze was er trots op dat ze via haar grootmoeder uit Lieshout familie was van de Swinkelsfamilie van Bavaria. En natuurlijk wilde zij dus nog een keer de brouwerij bezoeken en met een nazaat van bierbrouwer Swinkels op de foto. En zo geschiedde. Multitalent Bij haar uitvaart werd deze assertieve dame getypeerd als een multitalent dat de onderwijzer, de architect, de belastingdienst en eigenlijk iedereen wist te corrigeren. Een markante oud-Nuenense is niet meer. Een vierregelige gedichtje, in haar eigen krachtige handschrift, stond voor de eeuwigheid gedrukt op haar gedachtenisprentje. Moeders gaan maar sterven niet Ze geven naar ze leven Zolang men moeders kinderen ziet Zolang zal moeder leven

Foto: 1: Dora van Neerven - de Rooij. Foto 2: Dora van Neerven - de Rooij met Peer Swinkels van brouwerij Bavaria. Foto 3: Dora, tweede rij midden, in witte jurk. Foto 4: 1920, Anna en Dora (in kinderwagen) de Rooij bij muziek-kiosk 1920.

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


Koningsspelen op de Crijnsschool

Op vrijdag 12 april vierden de kinderen van de Crijnsschool onder een fris ‘oranje zonnetje’ de Koningsspelen op 2 locaties. Bij de feestelijke opening met de ‘Pasapas’-dans startten de kinderen van groep 1 t/m 8 allemaal op de Heikampen.

Sportieve Koningsspelen op De Dassenburcht

Op vrijdag 12 april vond de jaarlijkse sportdag van Basisschool De Dassenburcht plaats. Alle kinderen kwamen gekleed in sportieve outfits naar school toe. Er werd gestart met een lekker Koningsontbijt in de klas. Rond 09.30 uur werd het startschot van de sportdag gegeven.

Eerste 20 gasloze huurappartementen in Nuenen opgeleverd

Met het doorknippen van een lint door twee bewoners, zijn op donderdag 11 april de eerste 20 gasloze huurappartementen in Nuenen feestelijk geopend.

De nieuwste editie van De Nuenense Krant online