‘Nuenen Gerwen Nederwetten 200 jaar’

Op 1 januari 2021 is het 200 jaar geleden dat de huidige gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten is ontstaan. Op 1 januari 1821 werd Nederwetten samengevoegd met Nuenen-Gerwen.
                  
08-04-2019, 10:04
Nuenen en Gerwen vormden van oudsher één gemeente of heerlijkheid. Op 4 december 1300 is dat officieel vastgelegd in de zogenaamde uitgiftebrief van Hertog Jan II van Brabant. Nederwetten was een zelfstandige gemeente of heerlijkheid. Nederwetten werd bij Keizerlijk Decreet van 14 mei 1810 met de heerlijkheid Eckart tot één gemeente verenigd. De gemeente Neder¬wetten en Eckart bleef bestaan tot 1 januari 1821. Bij Koninklijk Besluit van 17 augustus 1819 werd Nederwetten per 1 januari 1821 ingedeeld bij de gemeente Nuenen¬-Gerwen en ontstond aldus de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten, afgekort tot de gemeente Nuenen cum annexis (Nuenen c.a.). Eckart werd toegevoegd aan de gemeente Woensel. Kick-off Om deze bijzondere gebeurtenis te vieren, nodigen wij u uit voor een kick-off ‘Nuenen Gerwen Nederwetten 200 jaar’ op 17 april om 19.30 uur in Het Klooster. Organisatie: Voor en door onze inwoners. Hiervoor is de stichting Nuenen, Gerwen en Nederwetten 200 jaar opgericht op 02-04-2019 bij notariskantoor Marks en Wachters te Nuenen en het stichtingsbestuur bestaat uit Cor Molenaar, voorzitter; Martien Jansen, secretaris; Jan van Stiphout, penningmeester; Peter van Dongen, juridisch adviseur; Roland van Pareren, historisch adviseur. Tijdens deze bijeenkomst op 17 april zal onze burgemeester M.J. Houben en het stichtingsbestuur een toelichting geven over de organisatie en graag ideeën ophalen bij onze inwoners, verenigingen en instellingen, voor een grandioze viering van dit jubileumjaar. Wij zien u graag op 17 april. Bestuur Stichting Nuenen, Gerwen en Nederwetten 200 jaar

Foto: Vlnr: Peter van Dongen, Cor Molenaar, notaris mr. mevr. Van Uden, Jan van Stiphout, Roland van Pareren, Martien Jansen

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


Arie Verhaegh uitgeroepen tot Senergiek-vrijwilliger 2018

Tijdens de vrijwilligersavond van KBO Nuenen c.a. op vrijdag 5 april, is de heer Arie Verhaegh uitgeroepen tot Senergiek-vrijwilliger van het jaar 2018. Het hierbij behorende onderscheidingsteken met oorkonde werd hem uitgereikt door voorzitter mw. Gonnie Lucassen.

Bergeijk - EMK: 1 - 1

Na de thuiswedstrijd vorige week, was er afgelopen zondag direct de terugwedstrijd in- en tegen Bergeijk. Vanaf het beginsignaal had EMK het initiatief en was het voetballende gedeelte verzorgd.

Paasmarkt/Voorjaarsmarkt was een warme douche

Afgelopen zaterdag en zondag was het twee dagen lang paas-/voorjaarsmarkt bij Hobbycentrum de Dorpswerkplaats aan het Park. Prachtig voorjaarsweer was het. Met, vooral op zondag, overvolle terrasjes aan het Park.

Drie punten voor Nederwetten in een slechte wedstrijd

Afgelopen weekend speelde Nederwetten voor een groot aantal supporters een van de slechtste wedstrijden in deze competitie. Nederwetten probeerde het vooral met lange ballen, maar die werden de eerste 20 minuten door VCO makkelijk verdedigt.

'Archipel' schittert wederom door afwezigheid Onzekerheid voor gebruikers Gasterij niet weggenomen

Vele gebruikers bleken de uitnodiging niet eens ontvangen te hebben, sommigen waren er na 'horen zeggen'. Toch bevolkten een kleine 40 vertegenwoordigers van verenigingen gisterenavond de Gasterij om te vernemen hoe de vlag er voor hen in de nabije toekomst bij stond. Vooralsnog kregen ze niet meer verblijfsperspectief geboden dan tot het einde van dit jaar. Archipel Zorggroep, als huurder van de ruimte aanstichter van de ontstane turbulente situatie, verzuimde ook deze avond om verantwoording te komen afleggen.

Voor de vierde keer inbraak bij Weverkeshof

Afgelopen maand is er voor de vierde keer in 5 maanden tijd ingebroken bij Weverkeshof. In totaal gaat het om 440 euro. De schade die is aangericht, is enorm: deuren, deurposten en ruiten echt vernield, een muur er uitgeschopt, werkbladen gesloopt. De laatste keer zijn er ook wat dozen chips en dergelijke meegenomen en vond men het leuk om stroop op de vloer te gooien en daarna nog een zak meel.