Ierse Sessie in Nuenen 20 jaar

Zondag 10 februari was de tweede zondag van de maand. Voor liefhebbers van een sessie in Ierse sfeer, betekent dit een middag lekker samenspelen in de Weverkeshof, of voor het publiek gewoon genieten van goede muziek. Deze zondag was een speciale gelegenheid, omdat deze afspraak al twintig jaar bestaat.
                  
10-02-2019, 21:37
Aangeleverd verslag: Tum van Noorden Voor degenen die nog niet bekend zijn met het fenomeen, een Ierse sessie is een samenkomst van muzikanten en zangers, waarbij iedereen spontaan een tune mag inzetten. De tunes komen in het algemeen uit het Ierse repertoire, dat heel uitgebreid en gevarieerd is. Het leidt altijd tot een gezellig geheel, omdat samenzang zorgt voor interactie met het publiek. Weverkeshof De sessie is in gang gezet door Kees van Capelle en Kees van de Sande op aangeven van iemand uit Tilburg, zo met de vraag van: ‘gebeurt er niet zo iets in Nuenen?’ Weverkeshof werd hiervoor gevonden als een uitgelezen gelegenheid, omdat sessies lowbudget zijn; ieder brengt zijn eigen instrument mee en de gespeelde muziek is vrij beschikbaar, komt uit het public domain zoals dat heet. De enige vorm van organisatie is de agenda van Weverkeshof te bespreken en het maandelijks rondsturen van een email naar alle muzikanten uit de pool. Andere activiteiten Om deze maandelijkse sessie heen, zijn ook een aantal andere activiteiten ontstaan, zoals het Iers Sessie Festival in november in de cafés rond het Park in Nuenen, de Celtic Night in Het Klooster, de slowsessie op de derde zaterdag van elke maand en het muzikantentreffen in december. Een ander resultaat van deze twintig jaar samenspelen is het samenstellen van een drietal tune-boekjes, met daarin een keuze van tunes die vaak gespeeld worden. Heel handig voor de muzikant die voor het eerst binnenkomt en ook wil aanhaken en zich het repertoire eigen wil maken. Deze tune-boekjes worden inmiddels ook bij andere sessies in het land gebruikt. Het feestje zelf werd op bescheiden schaal gevierd door gewoon lekker muziek te maken. Aan het eind van de middag werd Miriam van de Sande in de bloemen gezet door Weverkeshof, omdat zij na twintig jaar afscheid nam als gastvrouw, zij was de vaste gastvrouw voor de sessie-middagen. De Ierse sessie in Nuenen is klaar voor de volgende twintig jaar.

Foto: 's: Theo van Vijfeijken/De Nuenense Krant

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


Henri Maas verlengt bij RKVV Nederwetten

Met trots delen wij u mede: Henri Maas blijft. In zijn eerste seizoen bij RKVV Nederwetten heeft Henri de spelersgroep en het bestuur dusdanig weten te enthousiasmeren, om er nog minimaal een seizoen aan te plakken. Wij zijn er van overtuigd dat de stijgende lijn die met Henri is ingezet in het seizoen 2019 - 2020, een positief vervolg gaat krijgen.

OPROEP: OUD LEDEN GEZOCHT Jeugd- en jongerenkoor Jericho/Joyim geeft reünieconcert

Ruim 40 jaar geleden werd jeugdkoor Jericho opgericht door Ad Verhappen. Ze repeteerden in de voormalige Maria Magdalenakerk en verzorgen daar ook de zang tijdens de zaterdagavondmis. Het koor in Braakhuizen-Noord groeide zó goed, dat de groep werd opgesplitst in ‘jeugd’ en ‘jongeren’. Zo is ‘Joyim’ ontstaan. (=Joy in music).

Harrie van den Bogaard verlaat De Nieuwe Linde

Directeur Harrie van den Bogaard van Kindcentrum De Nieuwe Linde in Nuenen neemt afscheid van het onderwijs en gaat met pensioen. Na 44 jaar bij stichting Eenbes Onderwijs gewerkt te hebben, is het tijd om andere dingen te gaan doen.

Blokje Om

Straatnamen

De nieuwste editie van De Nuenense Krant online