Doctors for Mozambique ontvangt schenking van Wereldwinkel Nuenen

Jaarlijks doet Wereldwinkel Nuenen een schenking vanuit de opbrengst van de winkel aan projecten van Nuenenaren in landen in ontwikkeling. Deze keer viel de keuze op Doctors for Mozambique Stichting. Die stichting mocht afgelopen week een gift in ontvangst nemen van maar liefst € 500,-.
                  
03-02-2019, 20:28
De foto toont de overhandiging van de cheque door Hennie Leysten, voorzitter van Wereldwinkel Nuenen aan Dick Schoneveld, secretaris van Doctors for Mozambique Stichting. Menswaardig bestaan In feite doen beide organisaties aan ontwikkelingssamenwerking, al is het op een totaal ander vlak. De Wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Die producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu en de producenten ontvangen daarvoor een eerlijke prijs (het zogenaamde fairtrade principe.) Op die manier kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen in hun eigen land. Studiefinanciering Doctors for Mozambique verzorgt de studiefinanciering voor arme studenten in Mozambique. Studenten die de capaciteiten en vooropleiding hebben om arts te kunnen worden, en die dat ook heel graag willen, maar dat niet kunnen betalen. Daar zorgt Doctors for Mozambique dan voor. Er vindt wel een strenge selectie plaats, waarbij niet alleen naar kennis wordt gekeken (het juiste vakkenpakket van de middelbare school met zeer goede resultaten), maar ook naar motivatie en sociale vaardigheid. Afhankelijk van de financiële middelen van de Stichting kunnen dan ieder jaar een aantal studenten worden opgenomen in het subsidieprogramma. De opleiding vindt vervolgens plaats aan de medische faculteit van de universiteit van Beira in Mozambique. Structurele verbetering Na voltooiing van de 7-jarige studie gaan de kersverse artsen verplicht naar het platteland in Mozambique, om daar in regionale ziekenhuizen hun werk te doen. En dat is hard nodig, want in Mozambique is er slechts gemiddeld 1 arts beschikbaar voor zo’n 35.000 mensen. Op dit moment ondersteunt Doctors for Mozambique een kleine 40 studenten, en zijn er inmiddels uit hun programma 7 afgestudeerde artsen werkzaam op het platteland van Mozambique. Op die manier werkt Doctors for Mozambique aan een structurele verbetering in het land zelf. Fairtrade principe En daar zit dan ook de parallel met de Wereldwinkel, want door het Fairtrade principe wordt ook daar gewerkt aan structurele verbetering van de omstandigheden in die landen zelf. Mooi om te ervaren dat de Wereldwinkel door middel van zo’n schenking aan andere projecten heel breed werkt aan ontwikkelingssamenwerking. Meer informatie? www.doctorsformozambique.org; www.wereldwinkelnuenen.nl.

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


Volle bak bij Senergiek lezing over ‘Den Duuk’

Extra stoelen moesten worden aangesleept uit andere Kloosterlokalen, om iedereen een plaatsje te gunnen bij de lezing over Baron Duco Van Hardenbroek. Het bezoekersaantal voor een Schuif-lezing was nog nooit zo hoog. Verrassend eigenlijk dat zoveel Nuenenaren oprecht belangstelling koesteren voor het verhaal over zo’n bijzondere inwoner uit de dorpsgemeenschap van weleer.

Sluiting Gasterij aangekondigd Paniek in Jo van Dijkhof

Vandaag, donderdag 31 januari, kregen alle bewoners en alle instellingen en verenigingen die activiteiten ontplooien in de Gasterij van Jo van Dijkhof het bericht dat de Gasterij per 1 april a.s. gesloten gaat worden. Deze tijding sloeg in Jo van Dijkhof in als een bom, vertelt Bep van de Broek, voorzitter van de Bewonerscommissie Jo van Dijkhof.

Komende activiteiten

Historische beelden

De nieuwste editie van De Nuenense Krant online

Driemaal eremetaal voor Z&PV Nuenen bij ONMK

Tijdens de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen kortebaan in Zwolle, hebben de zwemmers van Z&PV Nuenen driemaal eremetaal behaald. Ruud van Heerbeek haalde zilver op de 100m schoolslag heren 25+, Nikita van den Ouden greep op diezelfde afstand ook zilver en brons op de 400m wisselslag dames 20+.