Nieuw vanaf deze week: Nuenense spreuk

De rubriek ‘Nuenense uitspraak’, standaard op pagina 2 in De Nuenense Krant, is vanaf deze week veranderd. Aanleiding is het verschijnen van het Nuenense spreukebuukske ‘Zoo zégge wèij ’t in Nuejne tigge mekaâr’. Hieruit zal vanaf nu geput gaan worden. In dit buukske staan uitsluitend spreuken die wij in Nuenen gebruiken.
                  
09-01-2019, 09:07
Het verschil tussen een uitspraak en een spreuk is groot. Een uitspraak heeft een letterlijke betekenis. Een voorbeeld: ‘Ochèèrm kiendje, hédde oew èijge gestoote?’ In het Nederlands: ‘Ocharm kindje, heb je jezelf gestoten?’ De betekenis zit meteen in de zin. Een spreuk heeft een andere betekenis dan die er letterlijk staat. ‘Wor ’t nèèwt, d’n duujvel snèèwt’, betekent letterlijk: Waar krapte heerst, zal de duivel snauwen. Dat de duivel komt snauwen, is niet waarschijnlijk. De werkelijke betekenis is dat krapte aan geld in een gezin leidt tot ruzies. Nog een voorbeeld. ‘Oew ooge zén wir grótter dan oewen buik’, betekent letterlijk: je ogen zijn weer eens groter dan je buik. Wil men zeggen dat je weer eens teveel eten hebt opgeschept. Boeiender dan uitspraken Als je een spreuk hoort, voel en weet je vaak meteen wat bedoeld wordt. Deze gevoelde betekenis helder omschrijven, is heel wat moeilijker. Dat maakt spreuken boeiender dan uitspraken. In spreuken ligt veel meer gevoel. En al helemaal in ons dialect gezegd. Spreuken geven aan hoe wij, Nuenenaren, met elkaar omgaan, elkaar advies geven, de waarheid zeggen en corrigeren. En ook hoe wij denken over geloven, sterven, erven, werken en liefhebben. ‘En di allemol óp z’n Nuejnes!’ Kortom, spreuken geven een inzicht in het leven, de eigenheid en eigengereidheid (of is het dwèrshèijd?) van ons, Nuenenaren. Het is de overstap van uitspraak naar spreuk, die de rubriek wezenlijk verandert. Misschien niet zozeer in haar uiterlijk, inhoudelijk zeer zeker. Elke week krijg je ‘'n drùpke Nuejnes lêve.’ De moeite waard om te blijven volgen en om van te genieten. En als je meer wilt genieten dan ’n drùpke per week, schaf je dan het spreukebuukske aan. Kék uit of oew vuggelke vliejgt wég. (Kijk uit of je vogeltje vliegt weg.) Je gulp staat open. BRON: Zoo zégge wèij ’t in Nuejne tigge mekaâr’.

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


De nieuwste editie van De Nuenense Krant online!

Vanaf deze week verschijnt De Nuenense Krant op woensdag. Dat betekent verspreiding op woensdag en/of donderdag door onze bezorgers. Online zal de krant al op dinsdagavond te lezen zijn via www.denuenensekrant.nl.

Ondernemersprijs Nuenen 2018 voor Bart de Groof

Op het jaarlijks OCN-nieuwjaarsgala in de Collse Hoeve, is Bart de Groof ( 41 jaar) afgelopen maandag uitgeroepen tot ondernemer van het jaar 2018. Bart is architect en eigenaar van Tenback de Groof architectuur & ontwikkeling in Nuenen. Nog niet zo lang geleden hebben ze hun 12 ½ jarig bestaan gevierd. Zijn strategisch inzicht, passie en maatschappelijke betrokkenheid zijn maar een paar van de eigenschappen, die hebben bijgedragen om juist voor hem te kiezen.

Nuenense ToerClub fietste het nieuwe jaar in

ToerClub Nuenen is het nieuwe jaar traditioneel gestart met de jaarlijkse snerttocht. Op Drie Koningendag, 6 januari, werd de nieuwjaarsborrel genoten met snert en roggebrood met spek vooraf.

Boerenkool eten bij scouting Rudyard Kipling

Als je in de Dikke van Dale zoekt naar het woord traditie, dan vinden we de volgende uitleg: tra·di·tie (de; v; meervoud: tradities) 1oude gewoonte van een (grote) groep mensen

Hoe herken je nepmails?

Je tuint er in voor je er erg in hebt. Je krijgt bijvoorbeeld een mailtje met het vertrouwde logo van je bank. Daarin wordt jou gevraagd, je 'identiteit te controleren'. Doe je dat niet, dan 'wordt binnen 24 uur je rekening geblokkeerd' – schrijven ze. Of 'u moet uw betaalpas vervangen om fraude te voorkomen'. Allemaal pogingen tot phishing, vissen naar uw bankgegevens.

INFORMATIERUBRIEK 'VAN EN VOOR DE GEMEENTE'