Hoe herken je nepmails?

Je tuint er in voor je er erg in hebt. Je krijgt bijvoorbeeld een mailtje met het vertrouwde logo van je bank. Daarin wordt jou gevraagd, je 'identiteit te controleren'. Doe je dat niet, dan 'wordt binnen 24 uur je rekening geblokkeerd' – schrijven ze. Of 'u moet uw betaalpas vervangen om fraude te voorkomen'. Allemaal pogingen tot phishing, vissen naar uw bankgegevens.
                  
07-01-2019, 20:59
Omdat er niet genoeg voor gewaarschuwd kan worden, hieronder enkele tips. 1. Krijgt u een bericht van MijnOverheid waarin een link aangeklikt moet worden: doet dit niet. MijnOverheid vraagt zoiets nooit. Gooi het bericht weg! 2. Als b.v. Airmiles u vraagt, via een link uw 'account te verifiëren' om uw deelname te bevestigen: niet doen! 3. Als een bank uw vraagt, uw oude bankpas te laten vervangen door een nieuwe (en u een link wil laten aanklikken om u daarvoor te melden): niet doen! 4. Mails in het Engels over b.v. uw Apple ID: in de prullenbak ermee! 5. Een verzoek om uw creditcard-account bij te werken: negeren! 6. Een dreigement: 'u hebt besmette porno gekeken en we hebben daar via uw webcam een video van gemaakt. Betaal ons of...' Ha ha, negeren! 7. Geraffineerd: u krijgt een WhatsAppje met een foto van uw zoon met de neutrale tekst 'Hoi, hoe gaat het?' Als u terugappt: alle kans dat 'uw zoon' u de volgende dag om geld vraagt omdat hij 'in geldnood zit'. Bel uw zoon! Dan zult u horen dat zijn foto van internet geplukt is. 8. Een mail waar een of meerdere taalfouten in staan? Nep! 9. Banken en bedrijven gebruiken nooit gratis mailboxen als @hotmail.com, @outlook.com of @gmail.com. Negeer dergelijke berichten! 10. Stuurt een bedrijf of bank u een mail met de algemene aanhef 'Geachte klant' of 'Beste heer': niet op reageren! In een echte mail staat in de aanhef uw echte naam. 11. Kijk goed naar het afzender-mailadres. Vaak probeert men te verleiden met een naam die er sterk op lijkt, b.v. met ...@abnambro (dus met een –b- teveel, zag u die?). Bronnen: SeniorWeb, Consumentenbond e.a.

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


INFORMATIERUBRIEK 'VAN EN VOOR DE GEMEENTE'

Mooie muzikale start van 2019 met het NMK

Het is inmiddels een mooie traditie: het Nieuwjaarsconcert van Het Nuenens Mannenkoor (NMK) in de Watermolen van Opwetten. Zondagmiddag 6 januari stonden de mannen weer paraat voor een prachtig concert in de feestruimte van de watermolen met het oude molenrad als historische achtergrond.

Zwemmers Z&PV Nuenen sterk rond jaarwisseling

In de afgelopen weken hebben de zwemmers van Z&PV Nuenen bij meerdere wedstrijden hun klasse laten zien. Vlak voor de kerst bij de Open Nederlandse Kampioenschappen, tussen kerst en oud-en-nieuw bij de Friendship swimmeet en afgelopen weekend bij het 4e deel van de solo competitie.

Mevrouw Francisca van Breemen viert haar 100ste verjaardag

Het was 5 januari 1919, toen Francisca van Breemen werd geboren. Haar wieg stond destijds in ’s-Hertogenbosch, maar ze verhuisde niet lang daarna naar Eindhoven. En nu, een eeuw later, viert ze haar verjaardag met familie en vrienden in Nuenen, waar ze alweer achttien jaar woont. Ze zit lekker in haar stoel bij het raam, waar ze uitkijkt op de binnentuin tussen haar woning en zorgcentrum De Akkers. Als je binnenkomt zie je meteen dat zij degene is waar het om gaat. In haar prachtige jurk ontvangt ze haar gasten met alle aandacht.

Burgemeester Houben feliciteert Nuenenaren en waarschuwt voor achterstelling en polarisatie

Volgens 'oude rotten' was het tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsontmoeting op het Plein in Het Klooster, afgelopen woensdag, drukker dan ooit. Prima gelegenheid om bekenden te ontmoeten, elkaar een goed jaar te wensen, te netwerken en zo meer. Het voltallige college van B en W en dat van jeugdburgemeester Joy en haar wethouders kregen de hand te schudden van velen die bij binnenkomst in de andere hand een prosecco aangereikt hadden gekregen.