Mevrouw Francisca van Breemen viert haar 100ste verjaardag

Het was 5 januari 1919, toen Francisca van Breemen werd geboren. Haar wieg stond destijds in ’s-Hertogenbosch, maar ze verhuisde niet lang daarna naar Eindhoven. En nu, een eeuw later, viert ze haar verjaardag met familie en vrienden in Nuenen, waar ze alweer achttien jaar woont. Ze zit lekker in haar stoel bij het raam, waar ze uitkijkt op de binnentuin tussen haar woning en zorgcentrum De Akkers. Als je binnenkomt zie je meteen dat zij degene is waar het om gaat. In haar prachtige jurk ontvangt ze haar gasten met alle aandacht.
                  
06-01-2019, 21:21
Verslag: Gemma Eerdmans Foto: Jeanne Meijer Wanneer je honderd jaar wordt, komt ook de burgemeester je feliciteren. Naast de felicitaties is er een mooie bos bloemen. Wanneer het even wat rustiger wordt rondom de jarige, gaat Maarten Houben gezellig bij haar zitten en samen hebben ze nog even een fijn gesprek. Boom geplant Van het gemeentebestuur heeft Francisca een levensboom Koningslinde gekregen. Die is een dag voor haar verjaardag in park Houtrijk geplant. Het lukte mevrouw van Breemen niet om daar zelf mee naartoe te gaan, maar haar dochter heeft er foto’s van gemaakt. Zo weet ze toch waar haar boom een plekje heeft kregen. Op 4 januari ging ze wel naar de grote eetzaal van de Akkers. Toen ze daar binnenkwam, werd er enthousiast ‘Lang zal ze leven’ gezongen en kreeg ze ook daar een grote bos bloemen. ‘Dat voelde heel goed’, aldus de jarige. Tevreden ‘Tevredenheid helpt ook mee’, is wat Francisca ons meegeeft. Ze vertelt dat ze zich zeker niet eenzaam voelt. Ze leest graag, kijkt televisie en gaat op tijd naar bed. Ze is trots op haar vier kinderen, die ze grotendeels alleen heeft grootgebracht. ‘Voor haar kinderen heeft ze alles mogelijk gemaakt wat ze mogelijk kon maken’, vertelt zoon Frans (zijn naam spreek je uit als Frens). ‘We kregen allemaal een nieuwe fiets en toen we ouder werden, kwam er zelfs voor ons een bromfiets. Moeder heeft er altijd keihard voor gewerkt.’ En ze had vroeger niet alleen haar kinderen om voor te zorgen. ‘Ik heb ook m’n vader en moeder nog in huis gehad.’ Familie Ondertussen is de familie groter geworden. Er zijn zes klein- en achterkleinkinderen. De kleine Rosa vindt het allemaal heel interessant. Ze vertelt de burgemeester dat ze een meisje is en als overgroot oma even haar jurk gladstrijkt, zegt ze: ‘Niet mijn jurk afpakken hoor.’ De hele dag door lopen er mensen in en uit die de jarige komen feliciteren. Het zal voor de familie een mooie dag worden om later nog eens op terug te kijken.

Foto: 2: Francisca van Breemen met naast haar achterkleinkind Rosa. Rechts burgemeester Maarten Houben.

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


Burgemeester Houben feliciteert Nuenenaren en waarschuwt voor achterstelling en polarisatie

Volgens 'oude rotten' was het tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsontmoeting op het Plein in Het Klooster, afgelopen woensdag, drukker dan ooit. Prima gelegenheid om bekenden te ontmoeten, elkaar een goed jaar te wensen, te netwerken en zo meer. Het voltallige college van B en W en dat van jeugdburgemeester Joy en haar wethouders kregen de hand te schudden van velen die bij binnenkomst in de andere hand een prosecco aangereikt hadden gekregen.

Bart van Moorsel EMK’er van het jaar 2018

Op de traditionele nieuwjaarsreceptie is Bart van Moorsel verkozen tot EMK-er van het jaar 2018.

Janny Alberts ontving de Vrijwilligersprijs 2018

Tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsontmoeting, afgelopen woensdag, werd naar goed Nuenens gebruik, ditmaal alweer voor de twintigste maal, de jaarlijkse Vrijwilligersprijs uitgereikt. Een onafhankelijke jury had besloten dat de uitverkorene dit jaar niemand anders dan Janny Alberts kon zijn. Een zeer terechte keuze, gezien haar vele verdiensten.

Schrijf mee met De Nuenense Krant

Organiseert uw vereniging binnenkort een evenement? Heeft u nieuws dat u met inwoners van Nuenen c.a. wilt delen? Wat leeft er binnen uw onderneming?

Eerste editie van 2019 online

Een voorspoedig 2019 gewenst!

Het team van De Nuenense Krant wenst u een voorspoedig 2019 toe.