Verzet tegen kap berken Vallestap komt op gang – te zwak en te laat

Afgelopen zondagavond hebben actievoerders tegen de kap van de Vallestapberken, in een machteloze poging tot verzet, in Vallestap en omgeving oranje markeringsstippen op bomen met witte spuitbussen overgespoten. Het protest kwam te laat en was vergeefs. De volgende dag in alle vroegte begon het ingehuurde bomenrooibedrijf aan zijn klus: het verwijderen van alle berken aan Vallestap, Egelantierlaan en Sleedoornlaan.
                  
09-10-2018, 20:43
Verslag en foto's: Frans Lammerts Probleem bleek te zijn dat over de besluitvorming in de raad over de kap van (de resterende) Vallestapberken weliswaar uitvoerig in de pers is geschreven, maar dat die berichtgeving niet altijd gelezen wordt. En dat over de directe, finale plannen alleen is gecommuniceerd met de bewoners die zelf aan de drie betreffende straten wonen. Terwijl bij anderen juist het gevoel leefde dat de hele wijk Vallestap erin gekend had moeten worden. (Had het actiecomité Vallestap immers niet steeds gepretendeerd, te spreken namens de hele wijk?) Opvallend was dan ook dat de meeste protestanten afkomstig waren uit andere straten dan waar gekapt ging worden. Heftige emoties Deze zondagavond, maar ook de volgende ochtend nog toen brommende rooimachinerieën aan hun karwei begonnen, waren er soms heftige emoties en ook felle discussies tussen voor- en tegenstanders. Het werd een mix van (vaak herhaalde) steekhoudende en niet steekhoudende argumenten, gepasseerde stations, milieustandpunten en geruchten. De voorstanders van kap lieten zich, op een enkeling na die het niet kon laten, wijselijk niet zien: op de straat waren immers enkel tegenstanders te vinden. Toch kwam het maandagochtend volgens ooggetuigen zelfs bijna tot een handgemeen. Opvallend was dat voorstanders van kap het bijna niet over allergie hadden, maar vooral over blaadjes, wortels en flintertjes. Is de raadsbesluitvorming dus toch gebaseerd geweest op drogredenen?, vroeg men zich openlijk af. Lees donderdag het verslag van Frans Lammerts in De Nuenense Krant.

Foto: 1: Zo was het... Foto 2: Razendsnel verdwijnen alle berken. Foto: Hans Ariëns  Foto 3: Stammen worden verzaagd, loof en zijtakken verpulverd. Foto 4: Corpus delicti: de vermoorde boom. Foto 5: Sporen van fatale inkepingen in de schors. Foto 6: Enkele actievoerders spuiten oranje stippen over. Foto 7: Een van de bomen die vandaag gespaard blijven. Foto 8: Actiegroepvoorzitter De Thouars in discussie met ambtenaren. Foto 9: Zo is het, dinsdagmiddag... Gelukkig dat in ieder geval de vier berken voor het huis van De Thouars gespaard bleven.

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


Nationale Ouderendag bracht veel plezier in Nuenen

Afgelopen vrijdag hadden 117 mensen in Nuenen een prachtdag. 40 van hen waren ouderen die een ingediende wens vervuld kregen, de anderen waren er als begeleiding. Ouderen hadden zich op kunnen geven met een wens – dat kon een ballonvaart zijn, maar ook eenvoudigweg een duofietstochtje. Alle binnengekomen veertig verzoeken konden gehonoreerd worden, er hoefde niet geselecteerd te worden, dankzij belangeloze medewerking van diverse Nuenense ondernemers en financiële steun van ondernemersvereniging OCN.

Overweldigende start kaartverkoop Concert@TheChapel in Nuenen

Afgelopen zondag 7 oktober om 08.00 uur startte de kaartverkoop voor de 3e editie van Concert@TheChapel in de H. Clemenskerk te Nuenen. Binnen 1 uur waren 500 kaarten verkocht. Een geweldige start! Bijgevoegd een aantal foto’s van de rijen mensen.

Koninklijke onderscheiding voor de heer John Janssen en de heer Ruud de Wit van de brandweer

Op zaterdag 6 oktober jl. ontvingen de heer Janssen en de heer De Wit uit handen van burgemeester M. Houben een koninklijke onderscheiding in de graad ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’, tijdens de jaarlijkse feestavond van de brandweer. Het feest werd gehouden in café Goesting. De heer De Wit nam deze avond afscheid en de heer Janssen had al eerder afscheid genomen.

Extra bijeenkomsten plannen Nuenen Zuid

In Nuenen Zuid, in het gebied rondom de Hongerman en het Kernkwartier, spelen meerdere ontwikkelingen. Bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe sporthal, maar ook een woongroep die in deze buurt woningen voor senioren wil bouwen. Daarvoor heeft de gemeente een structuurvisie opgesteld.

1840 kg kleding ingezameld

Op zaterdag 6 oktober jl. vond de halfjaarlijkse kledinginzameling van Sam’s Kledingactie plaats tijdens een stralende, zonovergoten nazomerdag.