Nationale Molendag ook in Nuenen

Zondag 13 mei jl. had u de gelegenheid zich in een schilderij van Vincent van Gogh te wanen. In verband met de 46e Nationale Molendag waren de Opwettense Watermolen en molen De Roosdonck namelijk de hele dag geopend.
                  
16-05-2018, 11:39
Door de aanwezige vrijwillige molenaars werd het ambacht uiteraard gedemonstreerd. Zo werd er door de mannen, wiens ambacht sinds december 2017 op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO staat, onder andere tarwe gemalen. Grootste waterrad van de Benelux De Opwettense Watermolen heeft met een diameter van 9,3 meter het grootste waterrad van de Benelux. In het verleden had de molen vier functies, waarvan op dit moment alleen de korenmolen nog functioneel is. Alsof de tijd niet door de 250 jaar oude planken van de molen heeft weten te dringen, wordt er nog regelmatig tarwe en spelt gemalen. De zaagfunctie is op dit moment niet operationeel, door het ontbreken van het zaagraam. Wel zijn de zagen en de aandrijving van het zaagraam nog te bezichtigen. De eigenaar van het gebouw en de molenaars zijn op zoek naar een geschikt zaagraam, zodat in de toekomst het water uit de Kleine Dommel naast graan ook weer planken kan zagen. Waar nu het restaurant is gevestigd, werd vroeger olie geslagen en wol gevold. Heeft u de Molendag gemist? Niet getreurd, want elke zondag tussen 13.00 en 16.00 uur draait het grote rad van de Opwettense Watermolen en is de molen van binnen te bezichtigen. Het meel en de bloem van het op ambachtelijke wijze gemalen tarwe en spelt is in het winkeltje in de molen te koop, net als het overheerlijke pannenkoekenmeel. Daarnaast zijn ook enkele andere producten te koop, zoals kokosmakronenmix, browniemix en kruidkoekmix.

Foto: ’s: Marleen Houben/De Nuenense Krant

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


SPINSELMOT (STIPPELMOT)

'Natte' Lentetocht ToerClub Nuenen

Zondagmorgen 13 mei jl. beloofde de Buienradar niet veel goeds. Moederdag en de 13de: veel leden van ToerClub Nuenen vonden een excuus om thuis te blijven. Een tiental bikkels trok zich niets aan van de weersvoorspelling en poseerde met glimlach voor de dappere fotograaf Anton van den Berg, in het dagelijks leven bekend als kapper Anton.

(24 april 1855 - 3 februari 1927) Onthulling gedenkplaat Gordina (Sien) de Groot

Zaterdag 12 mei jl. heeft ook Sien de Groot, zoals ze in de volksmond werd genoemd, de aandacht gekregen die ze misschien al wel eerder verdiende. Zij was ten slotte een belangrijk model voor Vincent van Gogh. Hij heeft haar portret vaak vastgelegd en ook is zeker dat zij een van de personen is die afgebeeld staan op de Aardappeleters.

Workshops Crijnsschool een groot succes

Op 9 mei jl. was de schooldag op de Crijns net even wat anders. Alle kinderen deden mee aan een workshop die toch wel heel speciaal was!

Acht - EMK: 5 - 3

De eerste 15 minuten in deze wedstrijd afgelopen zondag, waren duidelijk voor EMK. In de 2e minuut kreeg Rick van den Bogaard een kans, na een diepe bal van Tom Diender. De Acht doelman stopte echter zijn inzet. Kort daarna had Rick Slaats kunnen scoren, maar hij raakte de bal niet goed. Van den Bogaard had in de 8e minuut pech dat zijn schot via de rug van een Acht verdediger over het doel ging.

Ondanks daverend begin, Nederwetten weer met lege handen RKVV Nederwetten - SPV: 3-7

Het begon afgelopen zondag zo mooi tegen mede titelkandidaat SPV. Binnen zes minuten kreeg Nederwetten door Ben van der Bruggen en Tim Bunthof de kans om te scoren. Beiden miste jammerlijk het doel. En dan zie je vaak, dat als je zelf niet scoort, de tegenstander het wel doet. In de 12e minuut was het dan ook raak door een mooi doelpunt van Bram Rijnders, 0-1.

Copyright © Gazet Media